Årsfest

Stadgas årsfest är årets absolut höjdpunkt som vi i Stadga firar varje år i Oktober.

Vett och etikett

Årsfesten är en ståtlig och fin fest som ordnas för att fira vår ämnesförening och dess medlemmar. För att festen ska gå så smidigt som möjligt och för att alla ska ha så roligt som möjligt så är det ännu viktigare att ha koll på de regler och den etikett som gäller.

Speciellt viktigt för damerna:

 1. Långklänning som är så lång att den täcker vristerna.
 2. Klackskor eller festsandaler.
 3. Någonting som täcker axlarna (vanligtvis sjal) eftersom man inte ska ha bara axlar innan man sätter sig till bords.
 4. Accessoarer får var och en välja fritt enligt vad man anser vara passande och smakfullt men enligt etiketten ska kvinnor inte bära armbandsur.
 5. Om man väljer att ha festliga handskar på sig ska man ha alla smycken, förutom förlovningsringen eller vigselringen, ovanpå  handskarna. När man sätter sig till bords tar man sedan av handskarna och lägger dem i knät.
 6. Handväskan får inte läggas på bordet utan kan hängas på stolen eller sättas i knät.
 7. Håret ska vara uppsatt så att nacken syns.
 8. Under naharen får man byta till cocktail klänning om man vill.
 9. Band och förtjänsttecken: Bandet (som får köpas i kansliet) ska bindas till en rosett (begär hjälp i kansliet) och ska fästas nära hjärtat eller så bär man banden långa från vänster bröst till höger höft. Banden skall inte röra bar hud. Om man har täckta axlar kan man bära bandet över vänster axel och runt höger höft.

 

Speciellt viktigt för herrarna:

 1. Högtidsdräkt med akademiska ordnar, dvs. frack (svart).
 2. Mörk kostym (svart eller mörkblå), folkdräkt eller uniform är också tillåtet.
 3. Till fracken hör vit väst och vit fluga.
 4. Till mörk kostym hör vit skjorta och slips.
 5. Särskilt om accessoarer till frack: Armbandsur är inte tillåtet utan fickur används. Valbara accessoarer är svart cylinderhatt, vit halsduk och vita handskar. Utomhus bärs svart kappa eller cape.
 6. Särskilt om accessoarer till mörk kostym: Till kostymen får man ha armbandsur.
 7. Svarta skor och svarta strumpor som går till knäna.
 8. Band och förtjänsttecken: Herrar iklädda frack bär banden (som får köpas i kansliet)innanför västen. Dessa går från höger axel, mellan de två synliga knapparna på frackskjortan, ner mot vänster höft och kan med fördel fästas i västen, hängslena eller i skjortan. Herrar i kostym bär banden på vänster kavajuppslag.

 

Övrigt gällande band och förtjänsttecken:

Banden, som inte får uppgå till fler än tre till antalet, bärs i ordningen: kårband, nationsband, andra föreningar. För förtjänsttecken gäller det som är bestämt för det specifika tecknet. Om inga bestämmelser finns bärs de på vänster sida. Om banden är flerfärgade kommer alltid den tyngre färgen lägre ner. Akademiska utmärkelser och medaljer ska bäras på årsfest.

Pukuvuokraamo Academia fungerar i år som en av Stadgas årsfest-samarbetspartners och erbjuder alla som deltar på festen hyresfrackar av hög kvalitet för 99 € (norm. 150€). Ifall du önskar att köpa en frack kan du göra det för 399 € (norm. 450€). Boka tid för provning i förhand genom www.pukuvuokraamoacademia.fi/varaus eller genom att ringa 044 5445588.

 

Årsfesten och sillisen:

Kvällens första etapp är solennakten där olika vänföreningar ges tillfälle att gratulera Stadga på sin årsdag och samtidigt överräcka eventuella gåvor åt styrelsen.

Efter detta är det dags för lite mingel, varefter banketten inleds kl.19.00. Herrarna tar sin bordsdam i handen/armen och visar henne till sin plats. När det är dags att sätta sig drar bordsherren först ut stolen för sin bordsdam innan han själv sätter sig.

IMG_9395

Hannes Snellman Nordic Icebar

Banketten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På sillisen som ordnas nästa dag kl. 12.00 är den enda tillåtna klädseln halare. Dessutom hör det till (och detta är viktigt) att man har en huvudbonad av eget val på huvudet.

unspecified-1