Albert ja tytöt: Så vinner du gulisintagningen

Förra årets gulisintagning slutade i seger för Stadga då team Albert ja tytöt (Albert, Sofia, Nelly, Marcus, Melina, Elin) kammade hem vinsten. Det var den första erkända Stadga-segern i vår historia!

Nu undrar ni säkert HUR vi lyckades med detta? Vad krävs egentligen för att vinna? Team Albert ja tytöt har samlat ihop några tips som garanterat fungerar och som kan hjälpa er på traven!

 1. FIILIS. Fiilis ger massa poäng och kan vara väldigt avgörande. Nelly, som själv ofta är punkthållare, understryker att dålig fiilis faktiskt kan bidra till minuspoäng. Och det vill väl ingen ha?! Jobba för att bygga upp lagandan, heja och kämpa på varandra! Kom ihåg vad ni som individer är bra på, ibland måste man välja till exempel två personer att utföra en uppgift.
 2. MUTOR. Mutor som alkohol eller godis uppskattas förstås alltid och kan absolut ge mer poäng. MEN för att uppnå en ännu högre nivå bör också mutorna vara på en högre nivå. Personlighet är ett stort, stort plus. Vi i team Albert ja tytöt kom på en legendarisk rapvisa som varierade beroende på vilken ämnesförenings punkt vi var på. Detta märkte vi var uppskattat, då det får punkthållarna att känna sig speciella.
 3. HA DET KUL och go all in. Det är högst sannolikt att detta är din första och sista intagning - njut. Carpe diem, YOLO osv.
 4. BJUD PÅ DIG SJÄLV. Sist, men absolut inte minst, är det viktigt att framhäva att ni måste våga bjuda på er själva! Ingen av punkterna kommer vara pinsamma eller förnedrande, men de kräver att du gör ditt allra bästa för att lyckas!

Hoppas vi även i år ser ett vinnarlag från Stadga!

Lycka till,

önskar Albert ja tytöt

 

 

Sitzguide tillsammans med evenemangsansvarige -19

 

Hej och gratulerar till den nya studieplatsen! I samband med studierna börjar även studielivet, ah så härligt! En betydande del av studielivet är förstås studie-evenemangen. Ett av det mest traditionella evenemanget är sitzen, men vad är en sitz för något egentligen?

Sitzen är en traditionell akademisk bordsfest vanligast i universitetskretsar. Under sitzen äter man en trerätters middag, sjunger snapsvisor och har ibland program i form av exempelvis ”lekar” eller presentationsrundor m.m. Centralt i sitzen är snaps, sång och gott sällskap.

Under sitzen gäller ”sitzregler” som varierar från en förening till annan. Sitzreglerna introduceras i början av sitzen av sångledarna som fungerar som ”programledare” under kvällen, det vill säga drar igång visorna, straffar olydiga och mycket mer. På de flesta sitzer får man besöka toaletten endast under en ”paus” det vill säga ”konferens”. Att använd mobiltelefon samt tala i mun på sångledare är även ofta förbjudet och straffbart. Trots dessa regler är sitzen en rolig och lättsam tillställning.

Under sitzen kan råda sittordning. Till sitzen behöver du med huvudsakligen gott humör och en sångbok.

”Dresscoden” är ofta i Stadga halare, men dresscoden nämns ofta skilt i evenemangsbeskrivningen. Var inte rädd att go all in om sitzen har ett tema. Den med bäst utstyrsel får mycket uppmärksamhet samt ära.

Helan behöver inte och rekommenderas inte att ta i samband med varje snapsvisa, endast de som man traditionellt tar helan i samband med, exempelvis ”Helan går”.

Sitzen avslutas med punsch, kaffe, efterrätt och allra sist en traditionsenlig visa.

Kom ihåg att alla någon gång varit ”sitz-amatörer” (även de allra proffsigaste gamylerna tro det eller ej) så var inte panikslagen om du inte kan alla visor och traditioner ”fresh from the womb”. Våga fråga vägledning av dina ”medsitzare” och det är bättre att sjunga lite fel än att vara tyst.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att ha det roligt, hålla fiilisen uppe och att maginnehållet allra helst skall hållas inom magsäcken (om du inte vill betala).

Till slut för att citera vår Ordförande -19:

”Man behöver int dricka helan, man ska påriktit respektera reglerna och sångledarna o att de e int ok att ba perseillä utan att tänka på andra...Typ...That´s it” - Emilia Rosenblad

 

Ingredienser för en garanterat lyckad sitz:

 1. Respektera dina medsitzare och ”dissa” inte någon
 2. Respektera reglerna, sångledarna samt personalen
 3. Ta hänsyn till din omgivning
 4. Håll fiilisen uppe och vid behov muntra upp medsitzare
 5. Sjung så du skulle göra Whitney Houston avundsjuk
 6. Ha det roligt och njut!

Antagningskrav till Åbo universitet

Hälsningar från studieansvariga!

Det har varit mycket tal om förnyade antagningskrav till Åbo universitet, däribland nya språk- och vitsordskraven för RN-studeranden.  Det har nu blivit bekräftat från TY:s sida att vissa ändringar i antagningen kommer att göras:

 1. Språkkravet kommer att höjas så att från år 2022 bör man ha minsta goda kunskaper i finska för att kunna bli antagen till juris magisterexamen.
 2. Vitsordet i RN-avhandlingen som krävs för att antas till juris magisterexamen fr.om. år 2020 är minst 3.
 3. Såsom tidigare kommer vitsorden och medeltal i alla kurser tas i beaktade endast om kvoten (20) fylls.

Närmare information om antagningskriterierna och om till exempel hur man kan visa tillräckliga kunskaper i finska hittar ni från TY:s hemsida. Om ni har några frågor gällande ändringar får ni gärna kontakta mig eller någon annan från styrelsen.

https://www.utu.fi/fi/opiskelijaksi/hakeminen/maisterihaku

/Elsa Mäki, studieansvarig

Projektkommittén

Hej Stadgeit! Nytt år, ny styrelse och en ny kommitté? – Ja! Det är dags att presentera ett förslag för en ny kommitté för verksamhetsåret 2019, nämligen projektkommittén! Nedan följer en kort sammanfattning av bl.a. vad projektkommittén skulle ha för uppgifter, så se till att du befinner dig på vårmötet den 19.2 för att höra mera och rösta!

Vilka uppgifter har projektkommittén? 

Projektkommittén skulle ha som uppgift att sköta designen och beställningen av Stadgas medlemsprodukter. Utöver detta skulle det falla på projektkommitténs ansvar att fixa andra större och mindre projekt som kräver kreativt arbete. Projektkommittén skulle också arrangera barfester eller andra större projekt utanför Stadga tillsammans med projektansvarige och ordförande. Verksamhetsår 2020 skulle projektkommittén ersätta pulka arbetsgruppen, och därmed ta över arbetsgruppens uppgifter.

Varför behöver Stadga en projektkommitté?

Stadgas synlighet är något som absolut är värt att satsa på. Vi syns också genom Stadga-produkterna vi bär, och därmed är det viktigt att dessa produkter med jämna mellanrum uppdateras! Stadga borde absolut vara mera synligt med på större evenemang som t.ex. barfester. Chansen att våra produkter hålls snygga och att vårt deltagande i större evenemang förblir en succé kräver att det är flera som deltar i processen!

Vem kan vara med i projektkommittén?

Ifall projektkommittén påbörjar sitt arbete redan under verksamhetsåret 2019 kommer det att finnas 4 platser. År 2020 kommer platserna att vara flera. Jag önskar att alla Stadgeiter som är intresserade av b.la. design, är kreativa av sig och har idéer till nya produkter eller nya projekt söker till projektkommittén!

För övriga frågor vänligen ta kontakt med Sofia via projekt@stadga.fi.

Vem är Stadgas styrelse 2019?

Året har nu bytt till 2019 och Stadga har givetvis också valt en ny styrelse för året. Men vem är det egentligen som kommer att ansvara för Stadgas verksamhet och representera vår ämnesförening? Tack vare dessa frågor har du möjligheten att lära styrelsemedlemmarna på djupet...

Frågor:

1. Beskriv dig själv med 3 ord  2. Om du skulle spendera dagen i någon annans skor, vem skulle det vara och varför?  3. Vad gör dig glad?  4.Favoritlåt och varför?  5. Secret skill?  6. Vad hittar man alltid i ditt kylskåp?  7. Favorit snapsvisa?  8. Favorit drink?  9. Bästa stadgaminne?  10. Hur tränar du helst?

Emilia (Rufus brukar kalla mig för bl.a. Pelle ibland)

1. Ivrig, stressad, rastlös
2. Donald Trump. Det vore spännande att se till hurdana extremiteter man kan ta sitt beteende som president utan att man blir avsatt. Dessutom skulle jag vela se hur han blir bemött av andra människor.
3. Rödvin, ost, choklad och netflix.
4. Queen – Don’t stop me now. Favoritlåt främst för att jag såg Bohemian Rhapsody och är nu ledsen att jag inte upplevt en Queenkonsert.
5. Är otroligt begåvad på att söndra varenda ett dokument som existerar på Word, t.ex. genom att låsa ut mig från dokument som endast existerar på min dator, få Stadgas logo att falla i bitar när jag lägger in det i ett dokument och oåterkalleligt söndra hela min övningsuppsats. Behöver ni hjälp med Word får ni gärna konsultera mig 🙂
6. Vitlök, för ingen mat är bra utan vitlök och smör + ost för man kan alltid leva på smörgåsar.
7. ”Jag har aldrig vart på snusen”

8. Aperol Spritzz, men har även börjat bli lite lurad till att tycka om GT.
9. Jag har 1000 och åter 1000 härliga Stadgaminnen, många från gulisåret, många från tutorskapet, massor från året som sekreterare, alla fester, alla människor.. Jag kan inte välja ett Stadgaminne att dela med mig av, för Stadga har gett mig så mycket. Älskar er alla <3
10. Jag tränar helst inte (just nu), men brukar uppskatta CampusSports ledda träningstimmar. Har inte självdisciplin nog att träna på egen hand, så måste ha någon skrika på mig och känna skam ifall jag inte gör det jag borde.

Melina aka Mellu

1. Humoristisk, glad, flummig
2. Måste nog säga Arman Alizad! Jag tycker det skulle vara superintressant att få besöka så många ställen som han gör, träffa människor med olika bakgrunder och ta del av helt främmande kulturer. Skulle säkert vara en väldigt ögonöppnande upplevelse!
3. Vin, naturen, musik, familjen, mina hundar och vänner
4. Jag lyssnar på musik största delen av min tid så det är verkligen svårt att endast välja en enda låt! Det får bli klassikern Sultans of Swing av Dire Straits för att den helt enkelt är en bra klassiker som man inte tröttnar på. Eller någon av Florence + Machines låtar, för att dom alla är så otroligt vackra och tilltalande.
5. Jag är faktiskt rätt så teknisk av mig och är lite datanördig typ, nån måste ju kompensera Emilia. 😀 Sen är jag också bra på att skola hundar haha.
6. Pepsi Max. Förutom detta så brukar det också alltid finnas hummus, sallad och havremjölk
7. Ko-ko-ko-koskenkorva
8. Aperol spritz - blev av någon anledning en väldigt bekant drink under höstens förfester.
9. Egentligen hela gulishösten om man får välja det! Gulisintagningen var definitivt en av höjdpunkterna (go Albert ja tytöt! 😉 ). Likaså var Stadgas årsfest och sillis väldigt minnesvärda upplevelser på många sätt! Även många små stunder har varit härliga, till exempel kansliturerna och när man "läst" tillsammans med andra stadgeiter.
10. Jag springer helst, gärna ute i skogen med hunden! Gör gärna nån form av intervallträning.

Sofia Casagrande, tuttavallisemmin Soffi

1. Lojal, målmedveten & empatisk
2. Blair Waldorf från Gossip girl. Varför? -jo, skorna, kläderna, New York och inte skulle Chuck Bass heller vara ett minus.
3. Vänner, familj och ett städat hem, bland annat.
4. John Mayers version av Free fallin', för att den är den mest spelade låten från mina listor. Måste dock också nämna Ay Ay Ay av Teflon Brothers #omatilahaltuun.
5. Mer eller mindre dåliga dad jokes.
6. Ketchup, vichy och mandelmjölk
7. Danska visan p.s denna sång borde läggas till i sångboken.
8. Inget slår en kall Pepsi Max, men från baren beställer jag helst en GT
9. Det finns så många, men en höjdpunkt var nog då team Albert ja tytöt tog hem segern i gulisintagningen. Måste också nämna SAKKE18 fastän jag inte vet ifall den helt räknas som ett stadgaminne 😉
10. Lenkki, tennis eller simning. På somrarna försöker jag också spela golf.

Samuel ”Samppaboi”

1.”Kyllä se siitä”
2. Harvey Specter, ingen förklaring nödvändig
3. Att efter ett tent få höra kompisarna säga ”vi kunde heller ingenting”
4. KAJ – Kom Ti Byin, påminner mig om ljuva Österbotten
5. Omedvetet snooza i sömnen och försova sig brutalt
6. Dronningholm Aprikoosimarmeladi
7. Det är juh Stadga
8. Vatten
9. Gulishösten
10. Framför Netflix genom att turvis lyfta chipsskålen och cokistölkkin

Nelly Karhunen aka Nelly Kauranen/Karhula

1. Sprallig, glad, snäll
2. Instinktivt skulle jag säga Carrie Bradshaw för att hon har fina skor, men på grund av grupptryck är jag tvungen att säga någon lite mer inflytelserik, typ Jack Sparrow. Jag är faktiskt avundsjuk på hans förhandlingsförmåga och dessutom vore det vara ganska så trevligt att segla ute på medelhavet.
3. Många saker gör mig glad. Söndag morgnar med amerikanska pannkakor, goda människor, rättvisa, djur, att dansa, musik och soliga dagar i skärgården eller kvällar på en åbåt på våren.
4. Svårt att välja en favoritlåt men Sleigh ride av johnny Mathis, Dancing in the moonlight av Toploader och A Sunday kind of love av Etta James fungerar alltid som mina stämningshöjare.
5. Jag har hört att jag är bra på att nätshoppa, komma ihåg irrelevant fakta samt prokrastinera. Dessutom är jag väll helt okej på att sjunga fastän jag inte gör det framför andra människor, men det gör det väll till en secret skill.
6. Oatly ikaffe, appelsinsaft och tomater
7. Värdinnans skål förstås 😉 På stark andra plats är nog Spritbolaget.
8. Cosmopolitan i Blanko eller Napue gin&tonic
9.Jag har jätte många härliga minnen från det senaste halva året men de bästa har nog säkert varit att lära känna alla härliga människor, lilla exkun och definitivt gulis intagningen. Årsfest veckoslutet var ju också alldeles toppen!
10. Allra helst dansar jag men på våren och sommaren kan en joggingtur vid ån eller i skogen vara det bästa. Det är också viktigt att träna snapsmuskeln med hjälp av lätta tyngder.

Elsa aka Stadgas grandma (pappa kallar mig Pentti Punttinen)

1.Solig, ambitiös, tankspridd
2.Hermione Granger så att jag kunde använda magi och vara smart
3.Min mormors hund Bertha the Bostonterrier
4.LSD - Audio ft. Sia, Diplo, Labrinth på grund av att den är bra
5.Jag är jätte bra på att identifiera olika hundraser
6.Vichy, Prosecco och Aperol
7.Kokokokoskenkorva
8.Aperol Spritz
9.Lilla exku <3

10.Jag deltar i spinning

 

 

 

Minni (mina kompisar kallar mej för Minski men min mamma brukar kalla mej för minnipinni :D)

1.Glad, modig, ambitiös
2.Serena Williams för att få veta hur det känns att spela tennis på hennes nivå
3.Mina nära och kära
4.Det varierar varje dag eller varje vecka men på sistone har jag lyssnat mycket på I Want To Break Free - Queen
5.Jag vet mycket om vin
6.Mango, philadelphia och prosecco
7.Helan
8.Prosecco
9.Stokis exku 🙂
10.Tennis och bodycombat

ÄR DU OCKSÅ MED I STADGAS KOMMITTÉER NÄSTA ÅR?

 

Är du intresserad av att aktivt delta i Stadgas verksamhet nästa år, men inte riktigt har koll på vad kommittéarbetet går ut på? Nedan kan du läsa en kort beskrivning av vad de olika kommittéerna har för uppgifter. Om du fortfarande har frågor svarar alla i styrelsen mer än gärna på alla dina funderingar.

Kommittémedlemmarna kommer att fastställas på Stadgas decembermöte som i år ordnas den 17.12 kl. 18 i Domvillan. Intresseanmälan för kommittéerna kan göras på förhand genom att fylla i ditt namn under alla de kommittér du är intresserad av i följande dokument:

DU KAN ANMÄLA DIG TILL KOMMITTÉRNA GENOM ATT KLICKA HÄR

 

1. Akademiska kommittén

Akademiska kommitténs uppgift är att tillsammans med studieansvariga och ordförande, nästa år alltså Elsa och Emilia, ordna akademiskt program för föreningens medlemmar. Det kan vara allt från seminarier och debatter till att ordna mindre formella evenemang som Graduation Party. En viktig del av akademiska kommitténs arbete är även intressebevakningen. Akademiska kommittén deltar även i planering av föreningens alumniverksamhet, som ordförande Emilia har hand om nästa år. År 2018 ordnades ett antal seminarier, Graduation Party, en Åbo-exkursion tillsammans med ELSA Turku och ett cocktailtillfälle för våra alumner på advokatbyrå Roschier.

2. Evenemangskommittén

Evenemangskommittén hjälper evenemangsansvariga med att planera olika sorters aktiviteter samt förverkliga evenemangen. Till exempel som värd(inna) får du hjälpa till att fixa maten för sitzer eller hjälpa till i köket och med serverandet under sitzerna. Ifall du däremot gillar att delta i spelturer, kan du som idrottsansvarig hjälpa till med ordnandet av spelturerna i praktiken, samt vara med och utveckla Stadga Sport -verksamheten.

3. Redaktionskommittén

Redaktionskommittén hjälper chefredaktören, dvs. informationsansvariga med att sammanställa Stadgas medlemstidning Stadgaensium. Du kan bland annat hjälpa till med att brainstorma ideér, skriva artiklar eller fixa tidningens layout.

4. Rekryteringskommittén

Rekryteringskommittén hjälper sekreteraren med ordnandet av prepkursen samt rekryteringsverksamheten. Som medlem av rekryteringskommittén hjälper du till med bl.a marknadsföringen av prepkursen, att sammanställa prepkursmappen, rätta simulerade inträdesproven och hjälpa till med andra praktiska saker under prepkursveckan. Du får även besöka gymnasier och berätta om rättsnotarieutbildningen, som universiteten sedan står för.

 5. Resekommittén

Resekommitténs uppgift är att hjälpa studieansvariga med att ordna stora och lilla exkun. En stor del av arbetet består av att planera vart, när och hur exkursionerna kommer att ordnas. Dessutom hjälper kommittén studieansvariga med bl.a. marknadsföringen av exkun och anmälan.

Kommittémedlemmarna bär huvudansvaret för att fixa besöksmålen. Efter att kommittén har kollektivt beslutat vart besöken kunde ordnas, kontaktar varje kommittémedlem några besöksmål, och upprätthåller därefter kontakten fram tills själva exkun . Kommittén ska även se till att allt går smidigt under exkursionerna.

6. Årsfestkommittén

Årsfestkommitténs arbete går ut på att i samarbete med ansvarig styrelsemedlem, nästa år projektansvarige Sofia, ordna Stadgas årsfest med tillhörande sillis. Årsfestkommittén kommer också med idéer om hur årsfestveckans program kan se ut. Kommittén hjälper till med de praktiska förberedelserna när årsfesten.

7. Pulka arbetsgrupp

År 2018 deltog Stadga för andra gången med sin mini-Domvillan-pulkkan. Nu skulle det behövas ett gäng duktiga stadgeiter, som tillsammans med Sofia kan förverkliga vår pulka för Fastlaskiainen 2019 på ett minst lika bra sätt. Det är alltså frågan om ett kortare projekt där arbetsgruppen tillsammans planerar, skaffar material och bygger pulkan som de sedan tillsammans får rulla nedför backen under själva evenemanget. Önskvärt att du är endera händig eller kreativ.

Välkommen till Stadga!

Hej gulis! Först och främst ett stort grattis till dig! Du har kommit in till rättsnotarieutbildningen vid Åbo Akademi för att studera juridik. Detta är något du kan vara otroligt stolt över, eftersom alla inte har eller får denna möjlighet som du nu har. Bakom antagningen finns säkerligen timtal med läsande och förberedande inför inträdesprovet och det är välförtjänt att nu njuta av studietiden och särskilt det rika studielivet i Åbo.

Det är ingen överdrift då man talar om Åbo som Finlands bästa studiestad. Den tvåspråkiga stadens två universitet och studieliv erbjuder ändlöst med möjligheter både gällande studierelaterade samt mindre seriösa evenemang. Det gäller att genast i början ta tag i och uppleva så mycket som bara möjligt. Det gjorde jag, då jag efter armén flyttade till Åbo från huvudstadsregionen. Jag har aldrig ångrat mitt beslut.

Ämnesföreningen Stadga r.f. är föreningen för juridikstuderandena vid Åbo Akademi och också för dem som efter tiden vid Åbo Akademi bedriver magisterstudier på något annat universitet. Stadga finns till för att stöda dig i studerandet samt bevaka dina intressen både relaterat till studie- och arbetslivet. I förhållande till de andra föreningarna på ÅA och de andra juridiska föreningarna i Finland är vi ganska små, men vår interna gemenskap och vänskap är något de andra föreningarna avundas över. Alla känner alla och alla är vänner med alla. På campus är vi kända för just dessa egenskaper, och vi bär detta rykte med stolthet. Hela Stadga-familjen önskar dig varmt välkommen med i gemenskapen!

Speciellt kansliturerna i Domvillan som ordnas en gång i veckan är ett utmärkt tillfälle att stifta bekantskap med andra stadgeiter. Domvillan, som alltså är huset för de rättsvetenskapliga ämnena vid Åbo Akademi, är utöver sina föreläsningssalar och bibliotek en mötesplats för juridikstuderande och professorer. Det är där vi stadgeiter känner oss hemma.

Som gulis kommer din första introduktion till Stadga att vara under studieorienteringsveckan. Gulishösten har hittills varit den bästa tiden i mitt liv, och jag kan inte betona tillräckligt hur roligt det var att delta på allt program som ordnades. Som medlem är du berättigad att delta på Stadgas alla evenemang och annat program under din studietid. Stadga ordnar en mångfald med program, vilket betyder att du garanterat hittar det som passar dig bäst oavsett om du gillar att festa, idrotta, studera eller eventuellt allt på samma gång. Jag uppmanar just dig att modigt och aktivt delta i vår verksamhet. Det är mycket sannolikt att människorna du träffar under din studietid blir dina vänner för livet eller möjligen dina arbetskollegor i framtiden.

Som erfaren föreningsaktiv måste jag framför allt påpeka att aktivitet är otroligt roligt. Därutöver är de lärorikt på många sätt, och mycket uppskattat både bland studerande och arbetsgivare. Alla hittar vi vår plats inom gemenskapen och tillsammans skapar vi en helhet som är Ämnesföreningen Stadga.

Avslutningsvis vill jag bara ännu en gång gratulera dig stort för din studieplats och önska dig hjärtligt välkommen med i Ämnesföreningen Stadga. Bered er nu för hösten och njut av studietiden. Vi ses!

 

Axel Hård af Segerstad, RN

Ordförande

Ämnesföreningen Stadga r.f.

Graduation Party 2018

HURRA HURRA HURRA!

Kuratorn håller tal

Stadgas ordförandes tal till de nyutexaminerade

 

Rufus i sitt element

 

Förra fredagen firade vi de nyutexaminerade stadgeiterna i Domvillan. Vi var många som kommit och gratulera de färdiga rättsnotarierna (skumppan och den fantastiska bjudningen i både salt och sött hade eventuellt någonting med saken att göra). Under festen fick vi höra tal från stadgas ordförande Axel, som också själv blev klar rättsnotarie, och vår kurator Joachim Enkvist. Kvällen fortsattes till Skärgårdsbaren där vi hade officiell Graduation Party efterfest.

 

– Iris

 

Stadgas kommitéer verksamhetsår 2018

Är du intresserad av att aktivt delta i Stadgas verksamhet, men inte riktigt har koll på vad kommittéarbetet går ut på? Nedan kan du läsa en kort beskrivning av vad de olika kommittéerna har för uppgifter. Om du fortfarande har frågor svara styrelsen mer än gärna på alla möjliga frågor!

Kommittémedlemmarna kommer att fastställas på Stadgas decembermöte som i år ordnas den 11.12 kl. 18.00 i Domvillan. Intresseanmälan för kommittéerna kan göras på förhand genom att fylla i ditt namn under en eller flera kommittér i följande dokument: https://docs.google.com/document/d/1JuKqg9jri6PG-wfrVdT8XwRl4IdmCpInKrv-oFKS9NQ/edit

 

1. Akademiska kommittén

Akademiska kommitténs uppgift är att tillsammans med ansvarig styrelsemedlem, nästa år studieansvarige Linda, ordna akademiskt program för föreningens medlemmar. Det kan vara allt från seminarier och debatter till att ordna mindre formella evenemang som Graduation Party. En viktig del av akademiska kommitténs arbete är intressebevakning. Akademiska kommittén deltar även i planering av föreningens alumniverksamhet, som ordförande Axel har hand om nästa år. År 2017 ordnades tre seminarier, Graduation Party, en offentligrättsdag och ett cocktailtillfälle för våra alumner. Det gjordes även en gallup gällande utexaminering, en TY-guide framställdes och viktiga ämnen som antagningsreformen och erikoistumisjakson vid TY diskuterades.

”Mitt år i akademiska kommittén har varit väldigt givande. Det har varit skitkul att få planera och ordna olika evenemang åt både alumner och aktiva studeranden”- Pamela Manninen

IMG_6648

2. Evenemangskommittén

Evenemangskommittén hjälper evenemangsansvariga med att planera olika sorters aktiviteter samt förverkliga evenemangen. Till exempel som värd(inna) får du hjälpa till att fixa maten för sitzer eller hjälpa till i köket och med serverandet under sitzerna. Ifall du däremot gillar att delta i spelturer, kan du som idrottsansvarig hjälpa till med ordnandet av spelturerna i praktiken, samt vara med och utveckla Stadga Sport -verksamheten.

’’I evenemangskommittén har man alltid roligt och det är belönande att se hur kiva sitz man har lyckats åstadkomma med sina vänner. Ps. Sitzreglerna gäller ej kökspersonalen 😉’’ – Ada Öhman

 

3. Redaktionskommittén

Redaktionskommittén hjälper chefredaktören med att sammanställa Stadgas medlemstidning Stadgaensium. Du kan bland annat hjälpa till med att brainstorma ideér, skriva artiklar eller fixa tidningens layout.

4. Rekryteringskommittén

Rekryteringskommittén hjälper sekreteraren med ordnandet av prepkursen samt rekryteringsverksamheten. Som medlem av rekryteringskommittén hjälper du till med bl.a marknadsföringen av prepkursen, att sammanställa prepkursmappen, rätta simun och hjälpa till med andra praktiska saker under prepkursveckan. I mån av möjlighet kan du även besöka gymnasier och berätta om rättsnotarieutbildningen.

”Rekryteringskommittéverksamheten är väldigt givande, främst för att det gav mig en känsla av att ha gjort något betydelsefullt och hjälpt människor.” – Rufus Nordman

Amsterdamexku

 

 5. Resekommittén

Resekommitténs uppgift är att hjälpa studieansvariga med att ordna stora och lilla exkun. En stor del av arbetet består av att planera vart, när och hur exkursionerna kommer att ordnas. Dessutom hjälper kommittén studieansvariga med bl.a. marknadsföringen av exkun och anmälan.

Kommittémedlemmarna bär huvudansvaret för att fixa besöksmålen. Efter att kommittén har kollektivt beslutat vart besöken kunde ordnas, kontaktar varje kommittémedlem några besöksmål, och upprätthåller därefter kontakten fram tills själva exkun . Kommittén ska även se till att allt går smidigt under exkursionerna.

 

6. Årsfestkommittén

Årsfestkommitténs arbete går ut på att i samarbete med ansvarig styrelsemedlem, nästa år projektansvarige Robert, ordna Stadgas årsfest med tillhörande sillis. Årsfestkommittén kommer också med idéer om hur årsfestveckans program kan se ut. Kommittén hjälper till med de praktiska förberedelserna när årsfesten närmar sig och söker sponsorer under året.

”Arbetet i årsfestkommittén har varit både roligt och givande. Tack vare god planering och flitiga kommittémedlemmar var det inget problem att uppnå ett gott slutresultat.” – Gustaf Lindbäck

 

7. Pulka arbetsgrupp

År 2017 deltog Stadga första gången någonsin i Fastlaskiainen med sin alldeles egna pulka, som var en lagbok på hjul. Nu skulle det behövas ett gäng duktiga stadgeiter, som tillsammans med Robert kan förverkliga vår pulka för Fastlaskiainen 2018 som infaller den 13 februari. Det är alltså frågan om ett kortare projekt där arbetsgruppen tillsammans planerar, skaffar material och bygger pulkan som de sedan tillsammans får rulla nedför backen under själva evenemanget. Önskvärt att du är endera händig eller kreativ.

 

IMG_4195

Presentation av styrelseposterna-Årsfestansvarig

Idag är det dags för Dennis Wikström att presentera den sista posten, nämligen Årsfestansvarig. Vill du ha en mer utförlig beskrivning av posterna är du varmt välkommen på höstmötesinfo imorgon(!) 13 november kl. 18.00 i Domvillan.

Vilka har dina uppgifter varit under styrelseåret?
Till mina uppgifter som årsfestansvarig har det ingått att ordna Stadgas årsfestveckas program, fixa årsfest- och sillissponsorer samt ordna själva årsfesten och sillisen. Jag fungerade även som viceordförande för evenemangskommittén. Förutom dessa uppgifter åtog jag mig att fixa halarna till årets gulisar, skötte om beställningen av Stadgas nya tygkassar och Stadgas college samt skötte om halarmärkesförsäljningen på nätet. Som styrelsemedlem hör det också till att representera föreningen utåt på diverse evenemang!

Hur kommer denna post eventuellt förändras inför nästa år?
Enligt styrelsens förslag skulle det istället för en årsfestansvarig väljas en projektansvarig. Styrelsen anser att titeln årsfestansvarig inskränker personens uppgiftsområde mera än vad som är ändamålsenligt. Att ändra postens namn till projektansvarig skulle göra det mer naturligt att utvidga personens uppgiftsområde, och skulle även göra det lättare att fördela arbetsbördan jämnare mellan evenemangsansvarige och projektansvarige. Namnet projektansvarig skulle även utåt signalera att personen har hand om flera projekt än endast årsfesten, vilket samtidigt skulle uppmuntra personen själv att ta initiativ till att ordna flera evenemang än just årsfesten. Styrelsen är medveten om att uppgiftsfördelningen mellan evenemangsansvarig och årsfestansvarig regleras genom arbetsordningen, men anser ändå att ett lite mer allmänt postnamn som projektansvarig skulle underlätta denna uppgiftsfördelning på lång sikt. I praktiken skulle detta inte märkbart ändra på personens uppgifter. Att ordna årsfesten tillsammans med årsfestkommittén skulle fortfarande vara personens viktigaste uppgift. Hur den slutliga uppgiftsfördelningen mellan evenemangsansvarige och projektansvarige skulle se ut, är förstås upp till nästa styrelse och deras arbetsordning. Styrelsen skulle dock föreslå att enskilda evenemang som ordnas i samarbete med vänföreningar och företag kunde skötas av projektansvarige, t.ex. fester på krog eller enskilda större sportevenemang. År 2017 hade det t.ex. varit naturligt att pulkaprojektet inför Fastlaskiainen och ESF-challenge skulle ha hört till projektansvariges uppgifter.

IMG_6656

Vad är det mest utmanande med din post?
Det mest utmanande med min post har varit att hålla koll på alla små detaljer inför årsfesten. Det finns alltid någon detalj man glömt och man blir lätt paranoid över att göra misstag. Tur så är du inte ensam med uppdraget!

Vad är mest givande med din post?
Det mest givande med posten som årsfestansvarig har varit att få samarbeta med årsfestkommittén och styssemedlemmar mot ett gemensamt slutligt mål. Känslan av stolthet när man ser resultatet i vad man åstadkommit är obeskrivlig och att få bekräftat att man klarar av allt ansvar som en årsfest för med sig är mycket givande. Dessutom har uppdraget som årsfestansvarig lärt mig att inte tvivla på mig själv och att jag måste komma ihåg att jag inte alltid kan göra alla nöjda. Under mitt stysseår har jag fått stifta en mängd nya bekantskaper med härliga människor runt om i Finland. Att få vara med och representera och utveckla föreningens verksamhet är något som varit mycket viktigt för mig!

Drinktasting

Hurdan borde man vara som person för att passa bra till uppdraget?
Styrelseposten för med sig mycket ansvar men är minst lika givande. Det är bra att vara bestämd och inte tveka på sin prestationsförmåga. Trots att det är du som har sista ordet (inom budgetens ramar) så ska du ändå lyssna på dina kommittémedlemmars åsikter, det är inte alltid du som har den bästa lösningen. Noggrannhet och organisering är nyckelord inför detta uppdrag. Var inte rädd för att delegera uppgifter, en årsfest görs tillsammans med årsfestkommittén, inte enbart av dig. Stresshantering kommer du att få öva på inom denna post. Social kompetens är ett stort plus i och med att du under ditt stysseår kommer att skriva en mängd e-post meddelanden och träffa många potentiella samarbetspartners. Att kunna förhandla är oundvikligt. 😉 Med ett gott sinne för humor kommer du långt. Ta ingen kritik personligt och kom ihåg att njuta av det du gör, resultatet kommer lätt att vara värt allt hårt jobb!

Behövs förkunskaper?
Att ha erfarenhet av att arrangera fester eller liknande evenemang är en fördel men även om du inte gjort det finns det ingen orsak för panik. Tidigare års styrelsemedlemmar, i mitt fall främst emerita värdinna och emeritus klubbis har varit till en mycket stor hjälp och upplyst mig om det jag inte vetat som ny styssemedlem.

Favoritminne från stysseåret?
Jag har många oförglömliga minnen från stysseåret. Allt från olika samarbetsförhandlingar till reppande på olika årsfester och andra evenemang. Förstås var Stadgas 21:a årsfestveckoslut mäktigt för mig. Att under ett veckoslut se resultatet av vad man kämpat och jobbat för under året och få höra all positiv feedback, det var mycket rörande! Tillsammans med en underbar årsfestkommitté bakom mig, gjorde vi veckoslutet möjligt. Fylld med värme och tacksamhet vaknade jag upp måndagen därpå. 21-22.10 är absolut några av de största och viktigaste dagarna i mitt liv! 😊

Stadgasårsfestbild